Der er bare ikke noget godt at sige om kolik. Det er en diagnose man giver babyer på få uger, der græder mindst tre timer om dagen, mindst tre dage om ugen, mindst tre uger i træk, og man ikke kan se nogen synlige grunde til gråden. Og hvad så? Ja, så får baby diagnosen, og så handler det for familien ellers bare om at overleve indtil det skulle blive bedre i tredje eller fjerde måned af barnets liv. Og når vi taler om søvn, så er kolik da i hvert fald en tilstand der kan fuldstændigt smadre både barnets og forældrenes søvn.
Det er så unfair og uforståeligt, at nogle babyer bliver ramt af kolik. Det sætter forældrene på deres livs prøve, når de bare ikke formår at trøste deres ulykkelige barn, og den eneste trøst er at det altid går over. Generelt siger man, at kolik tager af ved 3. måned, og i de fleste tilfælde går over i løbet af 4. måned.
Det bedste man kan gøre for sig selv, er at gøre noget. Derfor vil vi herunder dykke ned i videnskaben for at få en bedre forståelse af begrebet ‘kolik’, og derefter får du en liste af ting, der ifølge forskningen og andre forældres erfaringer burde have en sandsynlighed for at kunne afhjælpe.
Hvad siger videnskaben om kolik?
Ordet “kolik” stammer fra det græske ord kolikos, som betyder tyktarm. Den standard diagnosticering af kolik hos spædbørn er Wessel’s kriterier, også kendt som “reglen om tre”: Utrøstelig gråd i mere end tre timer om dagen, der forekommer mindst tre dage om ugen i mindst tre uger (Wessel et al, 1954). Diagnosen er dog sidenhen blevet mere løst defineret, og kan i dag også gives til børn der har “tilbagevendende og forlængede perioder med spædbarnsgråd, uro eller irritabilitet rapporteret af omsorgspersoner, der forekommer uden en åbenlys årsag og ikke kan forhindres eller løses” (Prescr, 2018).
Fordi definitionen på kolik er så upræcis, og det ikke er alle tilfælde der registreres, har videnskaben meget svært ved at fastslå hvor mange børn der rammes af kolik. Tager man alle studier lavet med forskellige metoder, i forskellige områder og med forskellige formål, kommer man frem til at 2-75% af alle babyer bliver ramt af kolik (Roberts et al, 2004). Lidt mere realistisk er denne opsummering af 30 studier, der konkluderer at omkring 1/5 af alle babyer oplever kolik-symptomer (Vandenplas et al, 2015).
Det sker at det er underlæggende sygdomme, der medfører kolik-symptomerne, men det er kun tilfældet for under 5% af kolikramte spædbørn (Roberts et al, 2004). Ofte er det mave-tarm relaterede sygdomme, som forstoppelse og laktoseintolerans, men infektioner og fysiske traumer har også ledt til kolik-symptomer; studier har dog i det mindste vist at der ikke er beviser for at psyko-sociale faktorer skulle ændre på risikoen for kolik (White et al, 2000).
En lille trøst til forældre til børn med kolik er, at undersøgelser har vist, at børn, som har haft kolik der er gået over af sig selv inden 6 måneders alderen, ikke oplever negative langsigtede konsekvenser i forhold til børn uden kolik, når det kommer til adfærd, reguleringsproblemer (gråd, søvn, fodring), temperament eller familiens funktion (Bell et al, 2018). Der er dog en højere risiko senere i livet for tarmproblemer og mavesmerter for børn der har haft kolik end børn der ikke har, så det skal man selvfølgelig være opmærksom på (Vandenplas et al, 2015).
Hjælpemidler mod kolik
Man kan føle sig så hjælpeløs, når ens baby græder utrøsteligt og man føler at man har gjort alt for at trøste. Herunder vil du få lidt hjælp til at tænke ud af boksen: Man kan blive overrasket over, hvad der findes af ‘midler’ på markedet og af husmoderråd, og så kunne det jo være at netop dit barn reagerer positivt på noget af det. Det er vel et forsøg værd?
I sektionen herunder finder du affiliatelinks til forskellige webshops. Læs her hvorfor de er der og hvad det betyder for dig.
Bæreredskaber
Det utrøstelige barn har især brug for nærkontakt, fordi smerterne eller utilpasheden giver barnet ekstra brug for trygheden ved at være helt tæt på mor eller far. Til hjælp for dine trætte arme og ømme ryg findes der flere forskellige bæreredskaber, som holder baby fast på din mave og giver støtte til din ryg.
Hvilket redskab der er det bedste for dig er meget individuelt, og det er derfor en rigtigt god idé at læse Vikleliv.dk’s guide til valg af bæreredskab, da den er skrevet af en certificeret slyngevejleder med mange års erfaring.
Strækvikle
Fastvikle
Bæresele
Ringslynge
Gør-det-selv bæreredskaber
Hvid støj
Hvid støj kan distrahere fra ubehag og berolige en rastløs baby, hvilket gør det lettere for dem at falde i søvn og forblive sovende. For babyer med refluks kan dette være særlig gavnligt, da de ofte har svært ved at slappe af på grund af ubehag.
Bamser
Little London natlampe med lyd
Moonie bamse med lys og lyd
Sanseodder med lys, lyd og bevægelser
Andre apperater
Moonboon white noise speaker
Wooshh white noise speaker
Gør-det-selv hvid støj
Selvom det er rart at have en ting ved hånden, der kun har til formål at give hvid støj, er det slet ikke nødvendigt at købe produkter for at producere hvid støj.
Et klassisk trick er at lægge baby under eller tæt ved en tændt emhætte, selvom det selvfølgelig ikke er så hensigtsmæssigt om natten. Men så kan man hurtigt hive telefonen frem og sætte en playliste på fra den musik-tjeneste, man bruger. F.eks. kan man på Spotify finde podcast episoder med 3-12 timer lange afsnit af ren hvid støj. Dette er på 8 timer og starter direkte med hvid støj. På YouTube kan man også finde gode white noise videoer, som denne på 10 timer, der skal man bare være OBS på reklamer og at lyden stopper hvis man slukker skærmen, hvis man ikke har et abonnement.
Mørklægningsgardiner
Mørklægningsgardiner bidrager til at skabe en stemning, der signalerer til babyen, at det er tid til at sove, uafhængigt af tidspunktet på dagen. Desuden kan mørklægningsgardiner også hjælpe med at opretholde en behagelig temperatur i rummet, hvilket er en anden vigtig faktor for god søvnkvalitet hos spædbørn.
Almindelige mørklægningsgardiner
Instant Night mørklægningsgardin
Gør-det-selv mørklægningsgardiner
Skal det gå lidt hurtigt, kan man komme langt med et tæppe eller to til at skærme for vinduet. Det kan hænges op på væggen med et søm, sættes i klemme i vinduet, eller hvis der er plads til ting i vinduet kan man stable puder og kasser op og hænge tæppet foran dem. Det giver nok ikke total mørke, men det er et rigtigt godt quick-fix.
Er det ikke muligt at få mørklægning på vinduerne, kan du prøve med en meget mindre afskærmning. En nusseklud eller stofble, hvor du ikke er i tvivl om at baby kan trække vejret igennem, kan lægges over øjnene og hjælpe med at skærme for lys.
Slyngevugge
Da slyngevugger, især modellerne med motor, er mere en dansk trend end noget man ser meget af i udlandet, er der ikke foretaget mange studier af slyngevugger (som ikke er sponsoreret af en slyngevugge-fabrikant). Til gengæld findes der et utal af forældre der sværger til slyngevugger, og føler at de ikke kunne klare sig uden – bare se de tusindvis af 5-stjernede anmeldelser af Moonboon, et af de største slyngevugge-mærker i Danmark.
Flere forhandlere tilbyder søvngaranti og leje, hvis man gerne vil starte ud med at prøve uden at bruge for mange penge – for sådan en slyngevugge kommer bestemt ikke gratis!
Membantu slyngevugge
Moonboon flad slyngevugge
Leander vugge
Gør-det-selv slyngevugge
Man kan faktisk lave sin egen slyngevugge hvis man er lidt skrap med en symaskine, f.eks. ved at følge denne vejledning. Det kræver at finde de rigtige materialer, man kommer for eksempel ikke udenom at købe en stor fjeder og et ophæng, hvis man gerne vil have den hoppende vuggefunktion. Man skal desuden være skarp til at det er sikre materialer, man køber – en dårlig fjeder kan drysse metalsplinter ned i hovedet på baby!
Tyngdeprodukter
Der er meget blandede oplevelser for folk der prøver tyngdeprodukter. Nogen sværger til tyngdedyner for at give barnet den bedste nattero, og nogen oplever absolut ingen effekt af tyngeprodukter på deres børn. Derfor findes der heldigvis producenter der giver mulighed for at prøve deres produkter i en periode (for en mindre pris), så man kan teste om det virker for ens barn.
Dyner
MoonBoon tyngdedyne - leje
Hush Little One tyngdedyne
Tyngdeposen
Napsack fra Littlenap
Bamser
FLOOFERS tyngdebamse
Gør-det-selv tyngde
Det er muligt at lave sin egen tyngdedyne, hvis man har adgang til en symaskine og har et pudebetræk til overs. Her er en let vejledning til at lave en dyne i ris, og her kan du se hvordan man laver en tyngdedyne med kæder. Vær dog meget opmærksom på at lave den korrekt og uden for meget vægt, så den ikke overstiger anbefalingerne på 1/10 af barnets vægt.
Vil du hellere prøve en tyngdebamse, og har du desuden ikke adgang til en symaskine, er et nemt trick at klippe en bamse op i ryggen, måske en bamse baby allerede har en god association til, lægge et par poser med ris ind så de er nogenlunde pakket ind af vattet, og så sy eller lime bamsen godt til igen. Det giver helt sikker ikke samme effekt som de bamser, der er produceret af dygtige mennesker til formålet, men vil man gerne prøve det af er det en smart løsning.