Babysøvn

Seperationsangst

Seperationsangst

Seperationsangst

Puha. Det eneste du vil er, at lægge barnet fra dig og bare få et lille øjebliks fred, men det sekund du lægger baby fra dig starter sirenen. Vi er alle sammen enige om, at det er vidunderligt at være så ønsket og nødvendigt i vores hjertebarns liv, men for pokker hvor man dog trænger til lidt ro!

Separationsangst er en del af den naturlige udvikling, men det gør det ikke mindre udfordrende for forældre, der bare ønsker et øjeblik for sig selv – for ikke at tale om en hel nats søvn.

Separationsangst er dybt rodfæstet i biologien; en urinstinktiv mekanisme, der sikrer, at en baby altid har nogen i nærheden. Men denne naturlige proces kan teste grænserne for selv den mest tålmodige forælder.

I denne artikel vil vi dykke ned i videnskaben bag separationsangst for at forstå dens rod og formål. Og især hvordan søvnen er påvirket af separationsangst. Vi vil også udforske praktiske strategier og løsninger – både anerkendte produkter og simple ‘husmoderråd’ – der kan hjælpe både dig og dit barn gennem denne udfordrende tid.

Hvad siger videnskaben om separationsangst?

Separationsangst hos børn er et udviklingsstadium, hvor barnet er ængsteligt, når det er adskilt fra den primære omsorgsgiver (normalt moderen). Efterhånden som spædbørn vokser, synes deres følelser og reaktioner på verden omkring dem at forekomme i en forudsigelig rækkefølge.

Separationsangst hos babyer og dens indvirkning på søvn er et vigtigt og komplekst område inden for børneudvikling. Forskning har vist, at separationsangst typisk begynder i anden halvdel af barnets første leveår​​. Denne angstfase kan forårsage betydelige søvnforstyrrelser, hvor babyer ofte vågner flere gange om natten, grædende og søger trøst fra deres forældre. Denne periode, der kan vare i flere måneder, er en anerkendt del af babyers følelsesmæssige udvikling og bør håndteres med kærlighed og konsekvens.

Separationsangst manifesterer sig som udviklingsmæssigt passende mellem alderen 6 til 12 måneder. Denne normale eller fysiologiske separationsangst forbliver stabilt observerbar indtil cirka 3-års alderen og aftager herefter under normale omstændigheder

Separationsangstlidelse (SAD) er en almindelig lidelse blandt børn og er karakteriseret ved symptomer såsom søvnforstyrrelser, der inkluderer mareridt og sengevædning, samt fysiske symptomer​​​​. Disse søvnforstyrrelser er ikke kun stressende for barnet, men også for omsorgsgiveren, og kan føre til problemer såsom social isolation og dårlig akademisk præstation, hvis de ikke adresseres i tide.

Interessant nok har studier vist, at behandling af angst kan reducere søvnrelaterede problemer hos babyer og børn​​. Effekten af denne behandling varierer, men tendensen er, at angstbehandling kan have en positiv indvirkning på søvnvanskeligheder relateret til separationsangst.

Endelig indikerer forskning, at høj separationsangst i tidlig barndom kan være en risikofaktor for visse tilstande, som for eksempel søvnbruxisme​​. Dette fremhæver vigtigheden af tidlig opmærksomhed og eventuelt intervention, da disse udfordringer kan have langvarige virkninger på et barns sundhed og udvikling.

Hjælpemidler mod separationsangst

Som videnskaben fremlægger det, er separationsangst en naturlig og, biologisk set, livsvigtig følelse i den hjælpeløse, lille baby. Men det betyder ikke at vi som forældre ikke må prøve at hjælpe barnet til at få mindre angst. Herunder kan du finde en liste af hjælpemidler, som forskning og/eller masser af forældre i tidens løb har fundet hjælpsomme til at lindre separationsangst.

I sektionen herunder finder du affiliatelinks til forskellige webshops. Læs her hvorfor de er der og hvad det betyder for dig.