Er din lille soveglade baby pludselig umulig at putte, meget urolig om natten med mange opvågninger og klar til dagen før resten af verden er? Så er han eller hun måske inde i en periode af det, man kalder søvnregression.
Søvnregression er ikke som sådan en sundhedsfaglig betegnelse, men nogle sundhedsfaglige og andre eksperter i babysøvn mener, at det er en reel ting der sker, når babyer gennemgår betydningsfulde fysiske og mentale udviklingsstadier i deres første leveår. Og de stadier påvirker søvnen, fordi disse udviklingsstadier ofte medfører øget uro, mere hjerneaktivitet og fysiske forandringer afhængig af alderen.
De perioder, man siger at et barn kan blive ramt af søvnregression, er:
4-måneders alderen: Mange babyer, når de når omkring 4 måneders alderen, går igennem en søvnregression. Dette kan skyldes ændringer i deres søvncyklusser og udvikling af mere voksenlignende søvnvaner. Babyer kan vågne op oftere om natten og have svært ved at falde tilbage i søvn.
8-10 måneders alderen: Når babyer begynder at bevæge sig mere, lære at kravle eller stå op, kan de opleve en søvnregression. Deres øgede motoriske aktivitet kan føre til natlige opvågninger.
18-måneders alderen: Dette er en anden almindelig periode, hvor børn kan opleve søvnproblemer. Det kan skyldes øget nysgerrighed, angst eller ændringer i deres daglige rutine.
2-års alderen: Når børn når to års alderen, kan de også gå igennem en søvnregression. Dette kan skyldes deres voksende selvstændighed og behov for at udforske verden omkring dem.
Selvom det er vanvittigt frustrerende pludselig at få ødelagt den gode rytme, man havde fået, er der alligevel noget befriende i at kunne kigge på kalenderen og indse, at de problemer, man har, kan forklares med søvnregression.
Hvad siger videnskaben om søvnregression?
Der findes en del studier omkring, hvad der er ‘normal søvn’ for et barn i det første år af dets levetid, f.eks. denne grundige undersøgelse af 800+ børns søvnvaner (Mindell et al, 2016), eller denne massive gennemgang af studier omkring babysøvn (Dias et al, 2017). Men selv i de store studier er det svært at finde nogen bemærkninger om særlige perioder hvor man har observeret søvnregression.
Til gengæld kan man finde mange hjemmesider og fora, der omtaler søvnregression. F.eks. har Tyngdeposen.dk et blogindlæg om søvnregression og hvad det er, samt hvad man kan gøre. Babyinstituttet, som du måske kender for deres mange gode artikler med råd og vejledning til baby-forældre, har også en omfattende artikel om babysøvn opdelt i perioder, hvor de identificerer de ovenstående aldre som perioder med en regression i søvnen.
Opsummeret siger videnskaben ikke så meget om søvnregression, men det betyder ikke at det ikke eksisterer – der er bare ikke nogen forskere der har lavet studier af specifikt regressions-perioder.
Hjælpemidler mod søvnregression
Konceptet med søvnregression er, at baby oplever uro og ekstra aktivitet i hjernen, og derfor har svært ved enten at falde i søvn, blive i søvnen eller begge dele. Det bedste du kan gøre for dit barn er derfor at bevare eller skabe nogle rigtigt gode vilkår for søvn – det kan være at I har en rutine med at baby bliver vugget i søvn, eller får et bad før sengetid. I en periode med søvnregression er det ikke nødvendigvis en god løsning at ændre på noget, men du kan måske blidt tilføje nogle elementer til rutinen, for at se om det hjælper. Herunder kommer en masse forslag til hjælpemidler til gode vilkår for søvn.
I sektionen herunder finder du affiliatelinks til forskellige webshops. Læs her hvorfor de er der og hvad det betyder for dig.
Hvid støj
Hvid støj kan distrahere fra ubehag og berolige en rastløs baby, hvilket gør det lettere for dem at falde i søvn og forblive sovende. For babyer med refluks kan dette være særlig gavnligt, da de ofte har svært ved at slappe af på grund af ubehag.
Bamser
Little London natlampe med lyd
Moonie bamse med lys og lyd
Sanseodder med lys, lyd og bevægelser
Andre apperater
Moonboon white noise speaker
Wooshh white noise speaker
Gør-det-selv hvid støj
Selvom det er rart at have en ting ved hånden, der kun har til formål at give hvid støj, er det slet ikke nødvendigt at købe produkter for at producere hvid støj.
Et klassisk trick er at lægge baby under eller tæt ved en tændt emhætte, selvom det selvfølgelig ikke er så hensigtsmæssigt om natten. Men så kan man hurtigt hive telefonen frem og sætte en playliste på fra den musik-tjeneste, man bruger. F.eks. kan man på Spotify finde podcast episoder med 3-12 timer lange afsnit af ren hvid støj. Dette er på 8 timer og starter direkte med hvid støj. På YouTube kan man også finde gode white noise videoer, som denne på 10 timer, der skal man bare være OBS på reklamer og at lyden stopper hvis man slukker skærmen, hvis man ikke har et abonnement.
Mørklægningsgardiner
Mørklægningsgardiner bidrager til at skabe en stemning, der signalerer til babyen, at det er tid til at sove, uafhængigt af tidspunktet på dagen. Desuden kan mørklægningsgardiner også hjælpe med at opretholde en behagelig temperatur i rummet, hvilket er en anden vigtig faktor for god søvnkvalitet hos spædbørn.
Almindelige mørklægningsgardiner
Instant Night mørklægningsgardin
Gør-det-selv mørklægningsgardiner
Skal det gå lidt hurtigt, kan man komme langt med et tæppe eller to til at skærme for vinduet. Det kan hænges op på væggen med et søm, sættes i klemme i vinduet, eller hvis der er plads til ting i vinduet kan man stable puder og kasser op og hænge tæppet foran dem. Det giver nok ikke total mørke, men det er et rigtigt godt quick-fix.
Er det ikke muligt at få mørklægning på vinduerne, kan du prøve med en meget mindre afskærmning. En nusseklud eller stofble, hvor du ikke er i tvivl om at baby kan trække vejret igennem, kan lægges over øjnene og hjælpe med at skærme for lys.
Svøb
Hvis søvnregressionen har givet en masse uro i den lille krop, er et svøb fantastisk til at give lidt ro, da barnet vil føle sig tryg som da det var pakket godt ind i livmoderen. Især for tidligt fødte børn kan have brug for den ekstra tryghed og varme, svøbet giver.
Vær dog opmærksom på ikke at svøbe barnet om dagen, da det er dér barnet kan træne sin motorik og mærke verden.
BreathableBaby 3i1 svøb
Snoozzz Sleepwrap
Swaddle sack med ærmer
That's Mine svøb
Gør-det-selv svøb
Et svøb behøver ikke at være så avanceret – brug et babytæppe, eller find et gammelt lagen eller dynebetræk, klip det til omkring 120x120cm og det vil fungere fint (du kan lære at svøbe baby med stof her).
Vil du prøve at give din baby ekstra tryghed ved at tilføje din duft til svøbet, kan du bruge den t-shirt, du har gået i hele dagen, til at svøbe med. Lær hvordan her.
Tyngdeprodukter
Der er meget blandede oplevelser for folk der prøver tyngdeprodukter. Nogen sværger til tyngdedyner for at give barnet den bedste nattero, og nogen oplever absolut ingen effekt af tyngeprodukter på deres børn. Derfor findes der heldigvis producenter der giver mulighed for at prøve deres produkter i en periode (for en mindre pris), så man kan teste om det virker for ens barn.
Dyner
MoonBoon tyngdedyne - leje
Hush Little One tyngdedyne
Tyngdeposen
Napsack fra Littlenap
Bamser
FLOOFERS tyngdebamse
Gør-det-selv tyngde
Det er muligt at lave sin egen tyngdedyne, hvis man har adgang til en symaskine og har et pudebetræk til overs. Her er en let vejledning til at lave en dyne i ris, og her kan du se hvordan man laver en tyngdedyne med kæder. Vær dog meget opmærksom på at lave den korrekt og uden for meget vægt, så den ikke overstiger anbefalingerne på 1/10 af barnets vægt.
Vil du hellere prøve en tyngdebamse, og har du desuden ikke adgang til en symaskine, er et nemt trick at klippe en bamse op i ryggen, måske en bamse baby allerede har en god association til, lægge et par poser med ris ind så de er nogenlunde pakket ind af vattet, og så sy eller lime bamsen godt til igen. Det giver helt sikker ikke samme effekt som de bamser, der er produceret af dygtige mennesker til formålet, men vil man gerne prøve det af er det en smart løsning.
Vugge
Nogle gange skal der bare lidt vuggen til for at få ro i en baby der er ved at vågne. En vugge er et rigtigt fint alternativ til en tremmeseng, og kan hjælpe med at få baby til at falde i søvn både ved aftenputning og i løbet af natten. Der er lidt forskellige muligheder for vugger, og har man en tremmeseng allerede, man er glad for, kan man faktisk få ‘fødder’ til dem der giver en vuggefunktion.
Vugger
Leander vugge
Hoppekids vugge
Childhome vuggestativ
Vuggefødder
Sleepytroll Rocker fødder
Gør-det-selv vugge
Gør-det-selv tippet for vugger er ikke så hjælpsomt: Man kan selvfølgelig altid vugge barnet i sine arme. For nogen børn virker det klart bedst at blive vugget i arme, fordi kombinationen af vuggen og fars eller mors varme krop giver den tryghed, de har brug for.