Babysøvn

Søvnregression

Søvnregression

Søvnregression

Er din lille soveglade baby pludselig umulig at putte, meget urolig om natten med mange opvågninger og klar til dagen før resten af verden er? Så er han eller hun måske inde i en periode af det, man kalder søvnregression.

Søvnregression er ikke som sådan en sundhedsfaglig betegnelse, men nogle sundhedsfaglige og andre eksperter i babysøvn mener, at det er en reel ting der sker, når babyer gennemgår betydningsfulde fysiske og mentale udviklingsstadier i deres første leveår. Og de stadier påvirker søvnen, fordi disse udviklingsstadier ofte medfører øget uro, mere hjerneaktivitet og fysiske forandringer afhængig af alderen.

De perioder, man siger at et barn kan blive ramt af søvnregression, er:

  1. 4-måneders alderen: Mange babyer, når de når omkring 4 måneders alderen, går igennem en søvnregression. Dette kan skyldes ændringer i deres søvncyklusser og udvikling af mere voksenlignende søvnvaner. Babyer kan vågne op oftere om natten og have svært ved at falde tilbage i søvn.

  2. 8-10 måneders alderen: Når babyer begynder at bevæge sig mere, lære at kravle eller stå op, kan de opleve en søvnregression. Deres øgede motoriske aktivitet kan føre til natlige opvågninger.

  3. 18-måneders alderen: Dette er en anden almindelig periode, hvor børn kan opleve søvnproblemer. Det kan skyldes øget nysgerrighed, angst eller ændringer i deres daglige rutine.

  4. 2-års alderen: Når børn når to års alderen, kan de også gå igennem en søvnregression. Dette kan skyldes deres voksende selvstændighed og behov for at udforske verden omkring dem.

Selvom det er vanvittigt frustrerende pludselig at få ødelagt den gode rytme, man havde fået, er der alligevel noget befriende i at kunne kigge på kalenderen og indse, at de problemer, man har, kan forklares med søvnregression. 

Hvad siger videnskaben om søvnregression?

Der findes en del studier omkring, hvad der er ‘normal søvn’ for et barn i det første år af dets levetid, f.eks. denne grundige undersøgelse af 800+ børns søvnvaner (Mindell et al, 2016), eller denne massive gennemgang af studier omkring babysøvn (Dias et al, 2017). Men selv i de store studier er det svært at finde nogen bemærkninger om særlige perioder hvor man har observeret søvnregression. 

Til gengæld kan man finde mange hjemmesider og fora, der omtaler søvnregression. F.eks. har Tyngdeposen.dk et blogindlæg om søvnregression og hvad det er, samt hvad man kan gøre. Babyinstituttet, som du måske kender for deres mange gode artikler med råd og vejledning til baby-forældre, har også en omfattende artikel om babysøvn opdelt i perioder, hvor de identificerer de ovenstående aldre som perioder med en regression i søvnen.

Opsummeret siger videnskaben ikke så meget om søvnregression, men det betyder ikke at det ikke eksisterer – der er bare ikke nogen forskere der har lavet studier af specifikt regressions-perioder. 

Hjælpemidler mod søvnregression

Konceptet med søvnregression er, at baby oplever uro og ekstra aktivitet i hjernen, og derfor har svært ved enten at falde i søvn, blive i søvnen eller begge dele. Det bedste du kan gøre for dit barn er derfor at bevare eller skabe nogle rigtigt gode vilkår for søvn – det kan være at I har en rutine med at baby bliver vugget i søvn, eller får et bad før sengetid. I en periode med søvnregression er det ikke nødvendigvis en god løsning at ændre på noget, men du kan måske blidt tilføje nogle elementer til rutinen, for at se om det hjælper. Herunder kommer en masse forslag til hjælpemidler til gode vilkår for søvn.

I sektionen herunder finder du affiliatelinks til forskellige webshops. Læs her hvorfor de er der og hvad det betyder for dig.