Babysøvn

Refluks

Refluks

Refluks

Uanset hvad du gør, fortsætter baby med at græde og virke utilpas. I er måske ikke helt oppe på kolik-tal (3 timer dagligt, 3 dage om ugen i 3 uger), men der sker bare et eller andet i babys hals og mave – måske er du en af de “heldige” der kan forvente gylp i lange baner i tide og utide. Måske slipper du for gylp, men kan til gengæld se og høre på baby at der sker en masse i mavsen og at det er rigtigt ubehageligt.

Hvis dette lyder alt for bekendt, er det muligt, at din baby lider af refluks. Refluks er en tilstand, hvor maveindholdet løber tilbage i spiserøret, og det kan forårsage ubehag og smerte for både baby og forældre. Faktisk kan nogle babyer, der tidligere blev fejlagtigt diagnosticeret som kolik-babyer, i virkeligheden have refluks.

Der er to versioner af reflusk: Den åbenlyse, som får baby til at spytte op og kæmpe med smerter efter måltider, og den mere skjulte, kendt som ‘silent refluks’, hvor maveindholdet løber tilbage uden de tydelige symptomer som opkast. Begge former kan være lige så udfordrende.

I teksten nedenfor dykker vi først ned i videnskaben bag refluks. Hvad siger eksperterne om årsagerne og behandlingen? Derefter tilbyder vi redskaber og gode råd til at afhjælpe refluks, så både du og din baby kan få en bedre nattesøvn og mindre ubehag.

Hvad siger videnskaben om refluks?

Gastroøsofageal refluks (GERD) er almindeligt hos små spædbørn, især dem der er født for tidligt eller har en kompleks medicinsk historie. Denne tilstand opstår, når maveindholdet, inklusive mavesyre, løber tilbage op i spiserøret. Den mest almindelige anbefaling fra sundhedsplejere er at anvende ikke-farmakologiske styringsstrategier for symptomer på grund af bekymringer over sikkerheden ved syrereducerende medicin og en mangel på bevis for deres effektivitet (Pados & Davitt, 2020).

Det estimeres, at op til 50% af spædbørn oplever refluks inden for de første tre måneder af deres liv (Wang et al, 2019). Silent refluks er en variation af refluks, der rammer omkring 2,36% af alle babyer, hvor barnet viser tegn på refluks, men ikke gylper mælk op eller kaster op (Wang et al, 2019). Babyer med silent refluks kan tage normalt på i vægt, men viser nogle af de samme symptomer som ved refluks. De fleste babyer og småbørn vokser fra refluks uden varige skader på spiserøret eller halsen (Christiano & Chavoustie, 2018). Silent refluks hos babyer begynder typisk mellem uge 2 og 4, topper omkring 4 måneder, og symptomerne aftager typisk omkring 7 måneders alderen. De fleste børn vil vokse fra silent refluks inden de fylder et år (Plant & Garbi, 2022).

Forskellen mellem Refluks og Silent Refluks: Ved almindelig refluks lækker mad og fordøjelsessyre op fra maven og forårsager smertefuld irritation i spiserøret. Silent refluks hos babyer kan derimod forekomme uden opkastning, hvor babyerne i stedet synker den tilbagestrømmede væske. Nogle babyer med almindelig refluks mister vægt, mens babyer med silent refluks kan tage normalt på i vægt, på trods af at de er i smerte (Menna, 2006).

Da maden spiller en meget stor rolle i refluks, kan ændringer i maden lette symptomer på refluks, indtil det løser sig selv. Forskning indikerer, at direkte amning kan være mere beskyttende mod refluks sammenlignet med modermælkserstatning (Chen et al, 2017). Moderen kan dog spise madvarer, der kan sætte gang i refluks-reaktionerne – baby kan f.eks. være allergisk overfor mælkeprotein fra koen, hvilket betyder at det måske kan hjælpe hvis moderen afstår fra mælk og yoghurt imens hun ammer (Jones, 2018).

Da amning ikke er en mulighed for mange forældre, findes der heldigvis også mange modermælkserstatnings-produkter, der kan reducere opkastningsfrekvensen og lindre symptomer. Især hydrolyseret eller aminosyre-baseret modermælkserstatning anbefales for spædbørn med gastroøsofageal refluks (McGaha, 2022). Specielle babyflasker, som anti-kolik eller ventilerede flasker, kan hjælpe med at reducere indtagelse af luft under fodring og dermed lindre refluks symptomer. Disse fund understreger vigtigheden af både fodringsmetoder og valg af udstyr i håndteringen af refluks hos spædbørn.

Der findes mange flasker der markedsføres som særligt hjælpsomme mod refluks. Der er dog ingen forskning, der beviser om de virker (eller ikke gør).

Hjælpemidler mod refluks

Udover at arbejde med maden til din baby, er der nogle produkter der hjælper børn med refluks til bedre søvn. Herunder finder du lidt forskellige, med forklaring på hvorfor det måske kunne gøre en forskel for dit barn.

I sektionen herunder finder du affiliatelinks til forskellige webshops. Læs her hvorfor de er der og hvad det betyder for dig.

Tyngdeprodukter

Der er meget blandede oplevelser for folk der prøver tyngdeprodukter. Nogen sværger til tyngdedyner for at give barnet den bedste nattero, og nogen oplever absolut ingen effekt af tyngeprodukter på deres børn. Derfor findes der heldigvis producenter der giver mulighed for at prøve deres produkter i en periode (for en mindre pris), så man kan teste om det virker for ens barn. 

Dyner

Bamser

Gør-det-selv tyngde

Det er muligt at lave sin egen tyngdedyne, hvis man har adgang til en symaskine og har et pudebetræk til overs. Her er en let vejledning til at lave en dyne i ris, og her kan du se hvordan man laver en tyngdedyne med kæder. Vær dog meget opmærksom på at lave den korrekt og uden for meget vægt, så den ikke overstiger anbefalingerne på 1/10 af barnets vægt.

Vil du hellere prøve en tyngdebamse, og har du desuden ikke adgang til en symaskine, er et nemt trick at klippe en bamse op i ryggen, måske en bamse baby allerede har en god association til, lægge et par poser med ris ind så de er nogenlunde pakket ind af vattet, og så sy eller lime bamsen godt til igen. Det giver helt sikker ikke samme effekt som de bamser, der er produceret af dygtige mennesker til formålet, men vil man gerne prøve det af er det en smart løsning.

Slyngevugge

Da slyngevugger, især modellerne med motor, er mere en dansk trend end noget man ser meget af i udlandet, er der ikke foretaget mange studier af slyngevugger (som ikke er sponsoreret af en slyngevugge-fabrikant). Til gengæld findes der et utal af forældre der sværger til slyngevugger, og føler at de ikke kunne klare sig uden – bare se de tusindvis af 5-stjernede anmeldelser af Moonboon, et af de største slyngevugge-mærker i Danmark. 

Flere forhandlere tilbyder søvngaranti og leje, hvis man gerne vil starte ud med at prøve uden at bruge for mange penge – for sådan en slyngevugge kommer bestemt ikke gratis!

Gør-det-selv slyngevugge

Man kan faktisk lave sin egen slyngevugge hvis man er lidt skrap med en symaskine, f.eks. ved at følge denne vejledning. Det kræver at finde de rigtige materialer, man kommer for eksempel ikke udenom at købe en stor fjeder og et ophæng, hvis man gerne vil have den hoppende vuggefunktion. Man skal desuden være skarp til at det er sikre materialer, man køber – en dårlig fjeder kan drysse metalsplinter ned i hovedet på baby!