Hyppige natopvågninger
Hyppige natopvågninger
Uanset hvor meget vi elsker den søde lille knirken fra en vågen baby i dagstimerne, kan det være den mest ulidelige lyd, når den kommer for 117. gang i løbet af en nat. Så sætter man hele maskineriet i gang, med alle midler til at få søvn i den lille krop igen, kaster sig endelig i sengen når det lykkes – og 30 minutter efter er baby vågen igen.
Især når de er helt små er det svært for babyer at blive i søvnen særligt længe ad gangen – det er dybt i biologien, at baby skal minde sine forældre om, at de er der, og derfor ikke kan blive i søvnen særligt længe.
Det gør det absolut ikke mindre frustrerende for en forældre, der bare gerne vil have lidt mere sammenhængende søvn.
I teksten nedenfor starter vi med at dykke lidt ned i videnskaben for at få forståelse for, hvorfor de hyppige natopvågninger kommer. Dernæst kigger vi på, hvad man kan gøre for at hjælpe baby til at blive i søvnen bare lidt længere. Vi giver forslag til anerkendte produkter, der måske kan hjælpe, og ‘husmoderråd’ til løsninger man kan gøre uden at hive dankortet frem.
Hvad siger videnskaben om hyppige natopvågninger?
I et studie af over 700 småbørn fra 2014 fandt man, at 9% af børnene vågnede 3 eller flere gange om natten da de var 3 måneder – dette tal steg til 21% da børnene blev tjekket ved 6 måneders alderen, og 26% da de var 9 måneder. Da børnene havde fyldt et år var tallet nede på 17%. Det skal siges at igennem hele det første år oplever ca. halvdelen af børnene 1-2 opvågninger om natten.
Når man snakker om opvågninger i denne her kontekst, kan man bruge begrebet “signalerede opvågninger”. Børn der ikke formår at berolige sig selv og vende tilbage til søvnen, vil signalere til forældrene at de har brug for hjælp, ved for eksempel at græde (Mäkelä et al, 2021). Det vil sige, at når forældrene at fange babys behov for hjælp til at blive i søvnen inden barnet giver signaler, ved f.eks. at rokke sengen eller amme før barnet vågner, betragtes det ikke som en opvågning (selvom forældrene selv vågner). Nogle børn har bare en medfødt bedre evne til at selv-berolige og vende tilbage til søvn efter opvågning (PMC, 2012).
Der er ikke et eksakt antal natopvågninger, der definerer, hvad der betragtes som “hyppige” i den videnskabelige litteratur. Nogle studier tæller opvågninger i grupper af 0, 1-2 og 3+ (f.eks. Bruni et al, 2014), mens andre opdeler de børn, de undersøger, i to grupper: Dem der sover 6 timer eller mere i streg om natten, og dem der ikke kan sove 6 timer i streg (f.eks Touchette et al, 2005). Spørger man forældre vil det ofte være en mere subjektiv betegnelse; nogle vil sige at deres børn har få opvågninger hvis deres baby vågner 5 gange om natten, og andre synes at 2 opvågninger føles meget hyppigt.
I studier af forældreintervention viste det sig, at aktiv indsats fra forældrene gjorde en reel forskel på antallet af opvågninger. I studierne var de generelle resultater, at forældre der praktiserer “beroligelsesmetoder“, som svøb, hvid støj, og sving oplevede markant længere søvnstræk og derfor færre opvågninger. Samtidig viste en anden, stor undersøgelse af 1700+ børn under 2 år, at de børn der var i gruppen af ‘gode sovere’, altså kunne sove i mindst 6 timer i streg, havde en tendens til at have mere autonomi, hvor forældrene ikke fysisk interagerede med barnet om natten ved at give mad, flytte over i forældrenes seng eller rokke i søvn (Touchette et al, 2005). Så frustrerende nok er der ikke nogen garantier for bedre babysøvn uanset om man er hands-on eller hands-off, og derfor er det værd at forsøge sig frem med forskellige metoder.
Når hyppige natopvågninger er en bivirkning
Den lille babykrop er sensitiv, og det er derfor naturligt at hyppige natopvågninger kommer som en bivirkning af andre tilstande. Midlertidige tilstande som alle børn kommer igennem er tandfrembrud, som for nogle børn tager hårdere på nattesøvnen end andre (Suni & Vyas, 2023); milde sygdomme som influenza og forkølelse kan give utilpashed og stoppet næse, hvilket kan gøre det svært for en baby at sove lange stræk (Sulka, 2023); og selvfølgelig kan udefrakommende belastninger som skader, insektbid og irriterende elementer i tøj eller seng også give opvågninger.
Så er der også de mere alvorlige årsager til hyppige natopvågninger. Forskning viser for eksempel, at børn med neurologiske sygdomme som epilepsi, ADHD og autismespektrumforstyrrelse har op mod 3 gange større risiko for at være ramt af hyppige natopvågninger (Tolaymat & Liu, 2017). Mange andre alvorlige eller kroniske sygdomme kan ligeledes påvirke nattesøvnen, nogle gange bare fordi den nødvendige medicin påvirker evnen til at blive i søvnen (NHS Inform, 2023). Men før man overhovedet tænker i denne retning, skal man huske, at der vil være mange andre symptomer end hyppige natopvågninger, hvis årsagen skal findes i barnets helbred.
Hjælpemidler mod hyppige natopvågninger
Selvom videnskaben fortæller os, er det er helt naturligt for små børn at vågne mange gange om natten, er der masser af hjælpemidler og tricks man kan prøve, som måske kan fjerne bare nogen af opvågningerne. Har du en idé om, hvad problemet kan være, men ved ikke hvordan du skal tackle det, eller har du brug for at prøve lidt forskelligt af, kan du finde inspiration i listen herunder.
I sektionen herunder finder du affiliatelinks til forskellige webshops. Læs her hvorfor de er der og hvad det betyder for dig.
Afhjælpning af midlertidige problemer
Som nævnt kan de hyppige natopvågninger komme i perioder, hvor der sker andre ting i babys liv der giver dårlig nattesøvn. Er baby forkølet og har svært ved at trække vejret, er det ikke mærkeligt at det er svært at blive i søvnen. Der kan det hjælpe at fjerne så meget snot som muligt inden puttetid, og en skråpude kan også hjælpe med at frigøre luftvejene. Skråpuden kan også hjælpe på andre infektioner, som øre infektioner.
Er der tænder på vej, kan man også prøve med noget teething gel inden sengetid, til at dulme den værste ubehag og forhåbentligt få nogle længere søvnstræk.
Næsesuger
Næsesuger
Snotbuster
Teething gel
Gummedråber - forskellige mærker
Hvid støj
Hvid støj kan distrahere fra ubehag og berolige en rastløs baby, hvilket gør det lettere for dem at falde i søvn og forblive sovende. For babyer med refluks kan dette være særlig gavnligt, da de ofte har svært ved at slappe af på grund af ubehag.
Bamser
Little London natlampe med lyd
Moonie bamse med lys og lyd
Sanseodder med lys, lyd og bevægelser
Andre apperater
Moonboon white noise speaker
Wooshh white noise speaker
Gør-det-selv hvid støj
Selvom det er rart at have en ting ved hånden, der kun har til formål at give hvid støj, er det slet ikke nødvendigt at købe produkter for at producere hvid støj.
Et klassisk trick er at lægge baby under eller tæt ved en tændt emhætte, selvom det selvfølgelig ikke er så hensigtsmæssigt om natten. Men så kan man hurtigt hive telefonen frem og sætte en playliste på fra den musik-tjeneste, man bruger. F.eks. kan man på Spotify finde podcast episoder med 3-12 timer lange afsnit af ren hvid støj. Dette er på 8 timer og starter direkte med hvid støj. På YouTube kan man også finde gode white noise videoer, som denne på 10 timer, der skal man bare være OBS på reklamer og at lyden stopper hvis man slukker skærmen, hvis man ikke har et abonnement.
Mørklægningsgardiner
Mørklægningsgardiner bidrager til at skabe en stemning, der signalerer til babyen, at det er tid til at sove, uafhængigt af tidspunktet på dagen. Desuden kan mørklægningsgardiner også hjælpe med at opretholde en behagelig temperatur i rummet, hvilket er en anden vigtig faktor for god søvnkvalitet hos spædbørn.
Almindelige mørklægningsgardiner
Instant Night mørklægningsgardin
Gør-det-selv mørklægningsgardiner
Skal det gå lidt hurtigt, kan man komme langt med et tæppe eller to til at skærme for vinduet. Det kan hænges op på væggen med et søm, sættes i klemme i vinduet, eller hvis der er plads til ting i vinduet kan man stable puder og kasser op og hænge tæppet foran dem. Det giver nok ikke total mørke, men det er et rigtigt godt quick-fix.
Er det ikke muligt at få mørklægning på vinduerne, kan du prøve med en meget mindre afskærmning. En nusseklud eller stofble, hvor du ikke er i tvivl om at baby kan trække vejret igennem, kan lægges over øjnene og hjælpe med at skærme for lys.
Svøb
Hvis søvnregressionen har givet en masse uro i den lille krop, er et svøb fantastisk til at give lidt ro, da barnet vil føle sig tryg som da det var pakket godt ind i livmoderen. Især for tidligt fødte børn kan have brug for den ekstra tryghed og varme, svøbet giver.
Vær dog opmærksom på ikke at svøbe barnet om dagen, da det er dér barnet kan træne sin motorik og mærke verden.
BreathableBaby 3i1 svøb
Snoozzz Sleepwrap
Swaddle sack med ærmer
That's Mine svøb
Gør-det-selv svøb
Et svøb behøver ikke at være så avanceret – brug et babytæppe, eller find et gammelt lagen eller dynebetræk, klip det til omkring 120x120cm og det vil fungere fint (du kan lære at svøbe baby med stof her).
Vil du prøve at give din baby ekstra tryghed ved at tilføje din duft til svøbet, kan du bruge den t-shirt, du har gået i hele dagen, til at svøbe med. Lær hvordan her.
Tyngdeprodukter
Der er meget blandede oplevelser for folk der prøver tyngdeprodukter. Nogen sværger til tyngdedyner for at give barnet den bedste nattero, og nogen oplever absolut ingen effekt af tyngeprodukter på deres børn. Derfor findes der heldigvis producenter der giver mulighed for at prøve deres produkter i en periode (for en mindre pris), så man kan teste om det virker for ens barn.
Dyner
MoonBoon tyngdedyne - leje
Hush Little One tyngdedyne
Tyngdeposen
Napsack fra Littlenap
Bamser
FLOOFERS tyngdebamse
Gør-det-selv tyngde
Det er muligt at lave sin egen tyngdedyne, hvis man har adgang til en symaskine og har et pudebetræk til overs. Her er en let vejledning til at lave en dyne i ris, og her kan du se hvordan man laver en tyngdedyne med kæder. Vær dog meget opmærksom på at lave den korrekt og uden for meget vægt, så den ikke overstiger anbefalingerne på 1/10 af barnets vægt.
Vil du hellere prøve en tyngdebamse, og har du desuden ikke adgang til en symaskine, er et nemt trick at klippe en bamse op i ryggen, måske en bamse baby allerede har en god association til, lægge et par poser med ris ind så de er nogenlunde pakket ind af vattet, og så sy eller lime bamsen godt til igen. Det giver helt sikker ikke samme effekt som de bamser, der er produceret af dygtige mennesker til formålet, men vil man gerne prøve det af er det en smart løsning.
Vugge
Nogle gange skal der bare lidt vuggen til for at få ro i en baby der er ved at vågne. En vugge er et rigtigt fint alternativ til en tremmeseng, og kan hjælpe med at få baby til at falde i søvn både ved aftenputning og i løbet af natten. Der er lidt forskellige muligheder for vugger, og har man en tremmeseng allerede, man er glad for, kan man faktisk få ‘fødder’ til dem der giver en vuggefunktion.
Vugger
Leander vugge
Hoppekids vugge
Childhome vuggestativ
Vuggefødder
Sleepytroll Rocker fødder
Gør-det-selv vugge
Gør-det-selv tippet for vugger er ikke så hjælpsomt: Man kan selvfølgelig altid vugge barnet i sine arme. For nogen børn virker det klart bedst at blive vugget i arme, fordi kombinationen af vuggen og fars eller mors varme krop giver den tryghed, de har brug for.