Babysøvn

Søvnapnø

Søvnapnø

Søvnapnø

Op… Ned… Op… Ned… O-

Det er en forældres værste mareridt at den lille brystkasse skulle holde op med at hæve og sænke sig i søvnen. For nogle forældre er det desværre noget de oplever hver nat – har baby søvnapnø, betyder det nemlig, at barnet får episoder med afbrudt vejrtrækning.

Søvnapnø er faktisk mere udbredt hos babyer end hos voksne, og heldigvis også generelt mildere. Det kan variere meget i sværhedsgrad, og er nogle gange så mildt at hverken barnet eller forældrene lægger mærke til det. Men nogen babyer er ramt i en højere grad, så barnet vågner grædende fordi det er ubehageligt ikke at kunne trække vejret, hyperventilerer når det vågner for at genoprette iltmætning og viser tegn på mistrivsel i dagstimerne pga. den dårlige søvn.

Nedenfor kan du læse mere om den videnskabelige baggrund for søvnapnø hos babyer, og få nogle statistikker omkring hvor udbredt det er. Desuden beskriver vi den generelle tilgang til behandling af søvnapnø.
Derefter får du en liste af hjælpemidler, som videnskaben og/eller forældre som dig har oplevet kan hjælpe mod søvnapnø.

Hvad siger videnskaben om søvnapnø?

Der findes to typer af søvnapnø (Summer & Vyas, 2022):
  1. Obstruktiv Søvnapnø (OSA): Denne type opstår, når et spædbarns hals snævrer ind eller lukker under søvn, hvilket forhindrer indånding på grund af luftvejsobstruktion.
  2. Central Søvnapnø (CSA): CSA er resultatet af uregelmæssige signaler fra hjernen, der forstyrrer et barns vejrtrækningsmønstre. I modsætning til OSA forsøger spædbørn med CSA ikke at indånde, og der er ingen luftvejsblokering.
OSA er relativt sjælden i fuldbårne spædbørn, med en forekomst på ca. 1 ud af 1.000 (Miles, 2022). I kontrast er det omkring halvdelen af babyer, der er født for tidligt (mellem 33 og 35 ugers gestation), der har apnø, mens næsten alle babyer på mindre end 28 uger ved fødslen oplever apnø (Miles, 2022). Dette er fordi det centrale nervesystem ikke er udviklet nok hos præmature babyer til at regulere vejrtrækningen, og er også grunden til at man oftest ser det gå over ved 44 uger efter undfangelsen. Udover for tidligt fødte babyer er det især spædbørn med gastroøsofageal reflux og spædbørn med tidligere livstruende hændelser, at man oplever søvnapnø (Kukkola & Kirjavainen, 2022).

Behandlingsanbefalinger for Søvnapnø hos Babyer

De fleste for tidligt fødte spædbørn vokser fra symptomerne, når de når 44 uger efter undfangelsen. Hvis symptomerne ikke er løst, er behandling afgørende for at reducere risikoen for komplikationer som vækstsvigt, kognitive problemer og hjerte-kar-sygdomme. Behandlingstilgangen er multifacetteret og kan omfatte (Sundhed.dk):
  1. Medicin: Topiske næsesprays (som fluticason og budesonid) kan lette symptomerne i milde tilfælde. Montelukast kan også bruges, især til børn med allergi.
  2. Kirurgi: I moderate til alvorlige tilfælde kan fjernelse af mandler og adenoider (adenotonsillektomi) anbefales for at åbne luftvejen.
  3. Positivt Luftvejstrykterapi: Kontinuerligt positivt luftvejstryk (CPAP) og bilevel positivt luftvejstryk (BPAP) terapier indebærer maskiner, der blæser luft gennem et rør fastgjort til en maske, der hjælper med at holde barnets luftveje åbne.
  4. Mundstykker: Tandlægeudstyr eller mundstykker kan anbefales for at udvide ganen og næsepassagerne samt flytte kæben og tungen fremad for at holde luftvejen åben. Disse er gavnlige for nogle børn.

Hjælpemidler mod søvnapnø

For børn der er hårdt ramt af søvnapnø er det nødvendigt at gå medicinsk til værks, som beskrevet ovenfor. Har din baby apnø i en mildere grad, kan hjælpemidlerne nedenfor måske hjælpe med en bedre, roligere nattesøvn for både baby og dig.

I sektionen herunder finder du affiliatelinks til forskellige webshops. Læs her hvorfor de er der og hvad det betyder for dig.